Vrienden en vijanden voor je tanden

Er bestaan producten die leiden tot meer plakopbouw en omzetting van suiker in zuren die bijdragen aan tandbederf. Voorbeelden hiervan zijn zetmeel en suikers. Er zijn echter ook aardig veel gezonde en lekkere voedselopties die tandplak tegen kunnen gaan. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van voedselgroepen die goed zijn voor je tanden.

 

Calcium

Calcium helpt sterke botten en tanden in stand te houden. Zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt zijn bijvoorbeeld een grote bron van calcium waar het glazuur sterker van wordt. Wanneer je niet zo veel van zuivel houdt, kun je ook kiezen amandelen, broccoli, paranoten, paksoj of gedroogde peulvruchten te eten die van nature ook veel calcium bevatten.

 

Vezels in fruit en groenten

Vezels stimuleren de aanmaak van speeksel welke zuren en enzymen wegspoelen die je tanden aanvallen. Bananen en appels, samen met gedroogde vruchten zoals rozijnen, vijgen en dadels bevatten veel vezels. Tegelijkertijd zijn het goede alternatieven voor zoetigheid wanneer je daar zin in hebt. Je kunt ook groenten en noten, zoals bonen, erwten, pinda’s en amandelen toevoegen aan je dagelijkse maaltijd om ervoor te zorgen dat je voldoende vezels binnen krijgt.
Helaas zijn er ook producten die je beter kunt vermijden als je gezondere tanden wil krijgen. We noemen er hieronder een aantal op.

 

Snacks zijn rijk aan suiker

Probeer plakkerige zoetigheden te vermijden aangezien bacteriën in je mond zich met deze suikers voeden en zuren produceren die het glazuur verzwakken. Natuurlijk zoet voedsel is een goede manier om je zin in zoetigheid onder controle te houden. Zo kan je dit al simpelweg voorkomen door geen suiker in je koffie te doen. Kies bijvoorbeeld een macchiato uit de koffiemachine, hierbij is de koffie al redelijk zoet en is er geen suiker nodig.

 

Citrusvruchten

Citrusvruchten en -sappen zijn een grote bron van vitaminen, maar niet al het gezonde voedsel is goed voor je tanden. Grapefruit en citroen zijn heel zuur en kunnen het glazuur beschadigen. Consumeer deze vruchten met mate en spoel na het eten ervan je mond met voldoende water.

 

Zetmeelrijke, geraffineerde koolhydraten

Crackers, brood en pasta worden gemaakt van geraffineerde, witte bloem en zijn ook slecht voor je mondgezondheid, net als suikerrijk voedsel, omdat zetmeel afgebroken wordt in eenvoudige suikers waar schadelijke bacteriën zich aan voeden. Kies in plaats daarvan voor producten van volkoren meel die eiwitten, vezels vitaminen B en antioxidanten bevatten.

 

Frisdrank

Frisdrank bevat niet alleen veel suiker, maar ook fosfor en citruszuren waardoor het glazuur slijt. Probeer dus frisdrank met mate te drinken. Het is heel natuurlijk om zo nu en dan toe te geven aan zoete trek, maar zorg ervoor dat je regelmatig blijft poetsen, flossen en spoelen om de bacteriën buiten de deur te houden en te genieten van een stralende glimlach. Het helpt ook om regelmatig een bezoek te brengen aan de tandarts. Doe dit in ieder geval twee keer per jaar. Zo kun je goed in de gaten houden of je je tanden op de juiste manier bijhoudt. Neem maar eens een kijkje op Tandarts Amstelveen. Naast tandheelkundig behandelingen bieden zij ook cosmetische ingrepen, allemaal voor aantrekkelijke tarieven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *