Tips voor een veilige barbeque

Wees veilig

Terwijl een BBQ gaat over ontspannen, eten, drinken en over het algemeen plezier hebben moet je wel veilig zijn terwijl je dit doet. Rauw vlees is een van de meest voorkomende bronnen van besmetting (bron: https://www.disposablediscounter.nl/).

Hier zijn een paar tips om kruisbesmetting te voorkomen:

  • Draag een paar wegwerphandschoenen wanneer je op het punt staat rauw vlees aan te raken of te snijden; als dat niet mogelijk is, vergeet dan niet om altijd je handen te wassen na het aanraken van rauw vlees.
  • Gebruik aparte sets van gebruiksvoorwerpen (zoals een tork) en snijplanken¬†
  • Gebruik niet hetzelfde bord dat (of eerder had) rauw vlees had om gekookt voedsel op te plaatsen.
  • Houd rauw vlees in een verzegelde container uit de buurt van voedingsmiddelen die klaar zijn om te eten, zoals salades en broodjes.
  • Doe nooit saus of marinade op gekookt voedsel, als het al is gebruikt met rauw vlees.

Hier is een checklist die je zal helpen weten wanneer je vlees klaar is om te serveren:

  • Voordat je begint met koken moet je ervoor zorgen dat de kolen een gloeiende rode kleur hebben en een poederachtige grijs oppervlak.
  • Bevroren vlees moet goed worden ontdooid voordat het wordt gekookt.
  • Zorg ervoor dat het vlees gelijkmatig wordt gekookt door het regelmatig om te draaien; wanneer het gloeiend heet is in het centrum, zal het vlees snel aanbranden maar de binnenkant nog niet gaar zijn, leg het vlees daarom aan de zijkanten wanneer dit gebeurt.

Tot slot, hier is een checklist met betrekking tot brandveiligheid:

  • Stabiliseer de barbecue zodat er geen gevaar voor omvallen is, zet de barbeque weg van brandbare meubels of planten.
  • De kolenlaag aan de onderkant van de barbecue mag niet hoger zijn dan een diepte van 5 cm (2 inch).
  • Kies voor erkende aanstekers of start brandstof en gebruik ze alleen op koude kolen.
  • Gebruik nooit benzine op een barbecue.
  • Houd kinderen uit de buurt van de barbecue.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *