Speenvarken bereiden: hoe doe je dat?

Speenvarken bereiden: hoe doe je dat?

Een van de lekkerste culinaire hoogstandjes: een speenvarken. Ongetwijfeld heb je deze overheerlijke lekkernij wel eens gezien of gegeten. Het stuk vlees dient vaak als hoofdgerecht en echte eyecatcher op feestjes. Maar hoe bereid je zelf het enorme stuk vlees? En waar koop je de beste stukken? Lees het in dit artikel!

Speenvarken koken, braden of grillen

Een speenvarken dankt zijn naam aan het feit dat het varkentje tussen de twee en zes weken oud is als het wordt geslacht. Tijdens deze leeftijd wordt het dier nog door de moeder gezoogd, vandaar de naam. Het dier wordt bewust zo vroeg geslacht, omdat het vlees dan malser, zachter en witter is dan van een volwassen varken. Dit is zo doordat een jonger varken een hoger gehalte aan collageen bevat, hierdoor wordt het een stuk knapperiger bij de bereiding.

Je kan het stuk vlees op verschillende manieren bereiden. Het wordt namelijk geheel gekookt, gebraden of gegrilld. We vertellen je hier meer hoe je het kan bereiden op een spit. Allereerst moet je ervoor zorgen dat het vlees schoon is en dat je houtskool of briketten hebt. Je steekt vervolgens de barbecue aan en legt de varken aan het spit. Je kan dit het beste met een deel van de linker- én rechterkant doen, bij de schouders en voorpoten. Hierna laat je het spit zo’n 4 uur langzaam draaien en kan je in de tussentijd het varken af en toe met reuzel bestrijken voor het lekkerste resultaat. Als het vel van het varken begint te barsten is het vlees gaar.

Waar koop je het lekkerste vlees?

Ben je van plan een echte eyecather te regelen voor jouw feest of partij? Dan zit je met een speenvarken natuurlijk aan het juiste adres. Kwalitatief goed vlees is natuurlijk het fijnst als je het gaat bereiden: want als je het doet, moet je het goed doen! Het lekkerste vlees bestel je daarom bij https://bollensteak.nl/. Je moet alleen wel voor een eigen spit zorgen 😉

Veel kookplezier en eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *