Wat je kunt eten als je last hebt van je spijsvertering

De spijsvertering is het losmaken, opnemen en omzetten van voedingsstoffen in energie en bouwstenen voor het lichaam. Echter kan het zo zijn dat je last hebt van je spijsvertering… Vaak gaat dit vanzelf over, al is het aan te raden op je voeding te letten. Zo bestaat bijvoorbeeld het gerucht dat cola helpt tegen maagproblemen. Dit is echter nooit aantoonbaar bewezen. Sterker nog… je zou het koolzuurgas helemaal niet zo goed kunnen verdragen als je niet lekker bent.

Wat kan je wel eten?

Er zijn een aantal soorten voeding die helpen bij maagklachten of last van de spijsvertering. Waarschijnlijk bent u wel bekend met de zo genaamde ‘schijf van vijf’. Door gezond te eten volgens deze schijf van vijf krijg je alle benodigde voedingstoffen binnen. Denk aan eten dat gezond en vezelrijk is. Vezelrijk eten helpt namelijk op obstipatie te voorkomen. Probeer ook on zware of vette maaltijden te vermijden. Zware maaltijden werken negatief op de druk in de maag en vette maaltijden blijven langer in de maag hangen. Hierdoor kunnen je klachten langer blijven of zelfs erger worden.

Waar moet je op letten bij het drinken?

Waar je goed op moet letten bij drinken is dat je voldoende vocht binnen krijgt, hierbij moet je al gauw denken aan minimaal 1,5 liter tot 2 liter… Vooral dranken zonder suiker en koolzuur. Water, koffie en thee zijn goede mogelijkheden. De vezels die je binnenkrijgt kunnen alleen goed hen werk doen als er voldoende vocht binnen komt. Het zou overbodig om te moeten vermelden echter zou je verbaasd zijn hoe vaak het toch mis gaat. Drink geen alcohol bij maagklachten alcohol kan namelijk het beschermende slijmvlies beschadigen.

Wees je vooral bewust van de problemen. Het besef je er een onderdeel van je lichaam beschadigd is, zou voldoende moeten zijn. Ga je namelijk door met je oude eetstijl, dan maak je de problemen meestal alleen maar groter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *