Effectief vergaderen met SCRUM

Wanneer je voor je werk veel in teamverband samenwerkt, ben je misschien wel bekend met de ‘SCRUM-methode’, Scrum is een Agile framework en wordt vaak ingezet om effectiever ter werk te gaan. In dit artikel leggen wij uit hoe je Scrum toepast, en wanneer je deze methode het beste in kunt zetten.

Hoe werk je met Scrum?

Een belangrijk onderdeel van Scrum, is het zogenaamde Scrumboard. Dit kan een fysiek boord zijn, maar je kunt ook online tools zoals Trello hiervoor gebruiken. Op het Scrumboard noteer je namelijk de punten, ‘To Do’, ‘Doing’ en ‘Done’. Ook noteer je de doelen van het project en de taakverdeling. Het resultaat hiervan is een duidelijk overzicht over  het work-in-process, hoe de rollen zijn verdeeld en de algemene work flow.

De voordelen van Scrum:

  • Meer controle over het werkproces en de werkzaamheden van de betrokkenen;
  • Meer transparantie en invloed tijdens het project;
  • Snellere resultaten;
  • Bij kunnen sturen tijdens het project;
  • Flexibel inzet van het team.
  • Het verhoogt de effectiviteit van het team.
  • Het biedt een optimale Return On Investment (ROI).
  • Het zorgt ervoor dat je inzicht hebt in de voortgang van het project.
  • Het zorgt ervoor dat je enkel bouwt wat je nodig heb

Wanneer Scrum te gebruiken?

In principe kan elk project binnen een organisatie worden aangepakt middels de Scrum aanpak. Er wordt dan een team samengesteld die elkaar perfect kunnen aanvullen. Doordat ieder zijn eigen specialiteit heeft, hebben ze samen de juiste kennis voor het project. Scrum wordt meestal verdeeld over twee sprints, deze worden eerst zorgvuldig gepland tijdens de zogenaamde Scrumsessies. De eerste Scrumplanning is dan ook het belangrijkst, en het is daarom handig om hier veel tijd voor te berekenen. Vaak wordt aangeraden om een externe vergaderlocatie te huren, zodat er in alle rust aan kan worden gewerkt. Andere opties, zijn bijvoorbeeld speciale inspirerende vergader locaties, zoals deze inspirerende vergaderlocatie in Utrecht, deze ruimtes zijn speciaal ingericht om de werkflow te bevorderen en zo effectief mogelijk te laten verlopen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *