Chocolade inspiraties uit de Beurs van Berlage

Twee maanden geleden konden we genieten van diverse chocolade proeverijen en activiteiten in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Twee dagen lang was dit de plek voor chocoladeliefhebbers vanuit heel Nederland: het Chocoa Festival. Een chocoladefestival waar je veel informatie kan vergaren over chocolade, de herkomst maar ook de toekomst! En niet te vergeten en wellicht nog belangrijker voor onze smaakpapillen: je kunt ook heel veel proeven. 24 en 25 februari 2018 zijn gepasseerd maar wel alvast een inspiratie voor een (familie)uitje voor het volgende jaar!

 

Nieuwe ontwikkelingen in chocoladeland

Voor chocolatiers een belangrijke vraag: waar, wanneer en hoe innoveren om te inspireren en succesvol concurreren met andere chocolademakers. Het Chocoa Festival in de Beurs van Berlage heeft omtrent educatie ook geïnvesteerd om de bezoekers ervan bewust te maken dat duurzaamheid essentieel is. Ook in chocoladeland is het van levensbelang om het productieproces van chocolade duurzamer te maken. Anderhalf uur lang, bij de zogeheten Chocoladewijzer op het festival, gaven chocolade-experts voorlichting over fabels en feiten omtrent chocolade. Tevens werd de minder rooskleurige conclusie getrokken dat er mogelijk een cacaotekort ontstaat in de toekomst. Bewustzijn en duurzaamheid zijn sleutelwoorden, zowel bij de consument als de chocoladebedrijven.

 

Fijnproeverij

Helaas is er in 2018 dus geen mogelijkheid meer om het Chocoa Festival te bezoeken, maar we geven je enkele highlights, zodat je kunt afwegen of het volgend jaar een bezoekje waard is. Het Bakery Institute heeft tijdens de live kookshows in de Beurs van Berlage laten zien hoe het productieproces van chocolade er nou eigenlijk uitziet. Hierbij kregen de bezoekers de kans om kosteloos de meest exotische chocoladesmaken te proeven. Cacaobonen hebben verschillende origines en de toepassing van een specifieke boon kan zorgen voor een heel andere culinaire beleving. Net als bij een wijnproeverij krijg je de achterliggende informatie omtrent de ingrediënten en kan je zelf oordelen over hoe lekker duurzame chocolade is.

 

Don’t forget the kids

Vrouwen hebben een bepaalde reputatie als we het over chocoholics hebben, maar wat dacht je van kinderen? Het Chocoa Festival biedt voldoende leuke activiteiten voor je kids, van schminken tot chocoladewedstrijden en een cursusje om zelf te leren chocolade te maken. Wat betreft suiker en overmatig chocolade eten, wordt er ook aandacht besteed aan “gezondere” keuzes die niet minder lekker hoeven te zijn.

 

Benieuwd geworden? Nog even geduld

In februari 2019 komt de volgende editie van dit unieke chocoladefestival in Amsterdam. Vergeet het niet alvast onder voorbehoud in je agenda te zetten en houd de website van Chocoa in de Beurs van Berlage dit najaar in de gaten voor de bekendmaking van de data, activiteiten en specials.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *