Heb je anorexia? Zo krijg je steeds meer zin in eten

Haaruitval, hartklachten, botontkalking en overgeven; Zomaar wat klachten die je krijgt door nauwelijks wat te eten. Het is al ontzettend moedig van je om te vertellen dat je een eetprobleem hebt. Je familie en vrienden kunnen jou steunen in deze lastige tijd, zoals het doorverwijzen naar een eetstoornis behandeling. Hopelijk helpt dit artikel jou om meer eetlust op te wekken!

Begin met water

 

Bij een gebrek aan eetlust begin je het beste door af en toe wat water te drinken. Drink ieder half uur een glaasje water. Doe dit echter niet vlak voor het eten, want water stilt de honger.

Belangrijk is dat je langzaam aan opbouwt. Ga dus niet opeens grote porties binnenwerken maar begin met kleinere porties. Desnoods kan je het bord wegen!

Hou het gezellig

 

Wanneer het gezellig is eet je automatisch, dus zonder dat je het doorhebt, meer. Zorg dus dat je altijd met iemand mee-eet en hou het lekker ontspannen!

Eet gezond voedsel

 

Uiteraard is datgene wat je binnenkrijgt ook afhankelijk voor je eetpatroon. Sta hier dan ook goed bij stil. Zo moet je geen kant-en-klaarmaaltijden opeten. Daar zitten namelijk ontzettend veel voedingsstoffen die je honger snel stillen. Kies eerder voor groente en fruit. Van sinaasappels, tomaten en kersen krijg je niet meteen een volle maag.

Je mentale gezondheid verbeteren

 

Voordat je naar een eetstoornis behandeling gaat kan je alvast werken aan je mentale gezondheid. Probeer zo veel mogelijk stress te vermijden. Dit is niet altijd even makkelijk, maar het geeft je een hoop rust. Kijk bijvoorbeeld maar drie keer naar je telefoon. Wist je dat stress je spijsvertering vertraagd? Door stress ga je onregelmatiger eten, dus helemaal niet of opeens heel veel.

Een specialist helpt je vooruit

 

Je hebt in Nederland een aantal instellingen voor je eetstoornis behandeling. Zij behandelen ook de onderliggende oorzaken, zoals de mentale problemen.

Het is nogmaals ontzettend dapper van je dat je je problemen onderkent en geholpen wilt worden. Hopelijk herstel je snel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *