Inzicht in de verschillende soorten koffiebonen 

Koffiebonen vormen de basis voor een heerlijk kopje koffie. Maar hoewel niet alle soorten koffiebonen gelijk zijn, hebben ze allemaal verschillende voordelen en kenmerken die kunnen worden gebruikt om een uniek smaakprofiel te maken. Of je nu meer wilt weten over koffiebonen of gewoon nieuwe soorten koffiebonen, zoals illy koffiebonen wilt ontdekken, het is belangrijk om de verschillen tussen de bonen te begrijpen. 

 

Arabica vs Robusta 

De twee belangrijkste soorten die worden gebruikt voor de commerciële productie van koffie zijn Arabica en Robusta. Voor de meeste koffiespecialiteiten geniet Arabica de voorkeur vanwege zijn superieure smaakprofiel en complexiteit. Dit type koffieboon heeft een mildere smaak met toetsen van fruit en suiker, waardoor het populair is bij zowel espressodrinkers als mensen die de voorkeur geven aan lichtere brandingen. Robusta daarentegen heeft een veel sterkere smaak met een uitgesproken bitterheid en een hoger cafeïnegehalte. Het wordt vaak gebruikt in melanges of voor espresso shots, omdat het meer body heeft dan Arabica bonen. Het is echter belangrijk op te merken dat Robusta-bonen meestal goedkoper zijn dan Arabica-bonen, dus als je op zoek bent naar een voordelige optie maar toch koffie van goede kwaliteit wilt, kan dit een optie zijn die het overwegen waard is. 

    

Verwerkingsmethoden 

Een andere manier om onderscheid te maken tussen verschillende soorten koffiebonen is door te kijken hoe ze zijn verwerkt. Bij natuurlijke verwerking wordt de hele kersenvrucht rond de pit (de “boon”) gedroogd voordat de vrucht wordt weggegooid en de resterende perkamentlaag rond de pit wordt verwijderd. Deze methode wordt het meest gebruikt in regio’s met een droog klimaat omdat het een gelijkmatig droogproces mogelijk maakt zonder dat een deel van de kers voor het drogen moet worden gemanipuleerd of verwijderd. Bij gewassen verwerking wordt de schil van elke afzonderlijke kers verwijderd voordat deze met water wordt gewassen en vervolgens worden alle drijvende delen die overblijven weggegooid na het uitspoelen van onzuiverheden uit het binnenste van elke boon voordat deze in open lucht bedden of mechanische drogers wordt gedroogd. Het resultaat is een schoon kopje met meer zuur dan natuurlijk verwerkte koffie.  Bij honingverwerking ten slotte wordt het kleverige slijm (pulp) tijdens het drogen gedeeltelijk of volledig op elke boon achtergelaten, wat resulteert in een uiterst zoete kop vol fruitige smaken, aangezien deze methode na het drogen wat suiker uit de pulp op elke pit intact laat. 

 

Koffieliefhebbers weten dat er veel meer nuance is als het gaat om het onderscheid tussen verschillende soorten koffiebonen dan alleen het land van herkomst of het brandniveau – wat het belangrijkst is, is hoe ze zijn verwerkt! Van natuurlijke verwerking die een zachte aardse kop vol complexe smaken oplevert; gewassen verwerking die evenwichtige kopjes vol heldere zuren oplevert; en honingverwerking die een ongeëvenaarde zoetheid creëert – het begrijpen van deze verschillen zal je helpen je ideale soort(en) bonen te vinden. Dus als je de volgende keer op pad gaat om vers gebrande groene (ongebrande) bonen van speciale kwaliteit te kopen, zorg er dan voor dat je nagaat wat voor soort het is, zodat je precies krijgt wat je smaakpapillen wensen!
Bron: cafe du jour

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *